Kardemoni tee joomine on tavaline ravipraktika

Kardemoni tee joomine on tavaline ravipraktika

Weicode'i ametlikku veebisaiti – kasutajate ülevaated, hind ja kust osta

Kuigi toidule lisatud kurkumivürts ei ole ravitoime saavutamiseks tõenäoliselt piisavalt kontsentreeritud, on paljudes uuringutes leitud, et kurkumiin ja kurkumijuure ekstrakt – nii toidulisandina kui ka tee kujul – parandavad seedehäireid ja -valu.

Haavandiline koliit (UC) ja Crohni tõbi on mõlemad põletikulised soolehaigused, mis on seotud kroonilise valu, kõhulahtisuse, elukvaliteedi languse, põletikumarkerite tõusu ja muude piinavate sümptomitega. Ühes uuringus leiti, et UC-ga patsientidel, kes kombineerisid ravimteraapiat kurkumiini ekstraktiga annuses 1500 mg päevas 8 nädala jooksul , paranesid põletikulised markerid (CRP ja ESR). Samuti näitasid nad paremaid tulemusi haiguste küsimustike ja elukvaliteedi osas võrreldes ravimitega ja platseeboga.

Kaaluge 500 mg kurkumiini võtmist (koos rasvasisaldusega toiduga, et parandada imendumist) kolm korda päevas, et leevendada.

Senna kasulikud omadused seedimisele

Senna alexandrina on söödavate viljade ja lehtedega puitpõõsas, millel on tarbimisel stimuleeriv lahtistav toime. Senna on FDA poolt heaks kiidetud käsimüügiravim kõhukinnisuse lühiajaliseks raviks või soole ettevalmistamiseks enne operatsiooni või kolonoskoopiat. Senna stimuleerib käärsoole kokkutõmbumist, mis aitab kaasa soolestiku liikumisele.

Ühes randomiseeritud kontrollitud uuringus (STIMULAX uuring) leiti, et kolorektaalkirurgiaga patsiendid, kes said nii stimulantide (sh senna) kui ka osmootseid lahtisteid, taastusid seedetrakti funktsiooni varem ja operatsioonijärgseid tüsistusi oli vähem kui platseebot saanud patsientidel.

Pikaajalisel või suurtes annustes kasutamisel võib senna põhjustada kolorektaalse koe värvimuutust, mis võib suurendada kolorektaalse vähi riski, mistõttu on soovitatav kasutada ainult lühiajalist kasutamist.

Sennat leiate tee, pulbri, tablettide ja närimisvormina. Tavaliselt võetakse seda enne magamaminekut, et järgmisel hommikul roojamine tekitada.

Linaseemnete kasulikud omadused seedimisele

Kuigi linaseemned ei ole maitseaine, on see väärt toit, mida regulaarselt nautida. Linaseemned, mida tavaliselt nimetatakse linaseemneteks või linaseemneteks, on väikesed seemned, mis sisaldavad rohkesti põletikuvastaseid oomega-3 rasvu, lignaane, kiudaineid ja ainulaadseid bioaktiivseid ühendeid, mis aitavad parandada seedimist ja vähendada põletikku, eriti neil, kellel on põletikuline soolehaigus (IBD).

Ühe uuringu kohaselt näib linaseemneõli haavandi suuruse ja patogeensete bakterite vähendamisel parem kui jahvatatud linaseemned. Linaseemneekstrakt (mida saab jahvatatud linaseemnetest) on õlist parem soole limaskesta kahjustuste ja spasmide vähendamisel.

Loomkatsed näitavad, et linaseemneekstraktil on nii motoorika- kui ka kõhulahtisuse vastane toime, samuti väheneb kõhulahtisust esilekutsuvate patogeensete bakterite hulk käärsooles . Seetõttu teatasid teadlased, et linaseemned on tõhus ravim nii nakkuslike kui ka mittenakkuslike bakterite jaoks.

Kaaluge jahvatatud linaseemnete või linaseemneõli lisamist smuutidele, keedetud teradele, kaerahelvestele ja salatitele.

Muud seedimist soodustavad taimed

Sidrunmeliss – piparmündi perekonda kuuluv ravimtaim, millel on rahustav toime, mis võib aidata ärevuse ja muude seedevaevuste korral. See on ka antibakteriaalne ja on näidanud, et see parandab seedehäireid. Seda võib tarbida kuni 3 korda päevas teena (1,5–4,5 g kuivatatud melissi, mis on leotatud 8 untsi kuumas vees), toidulisandina (500 mg) või paikselt.

Fenugreek – üheaastane ravimtaim, mis aitab säilitada kasulikke mikroobe seedetraktis isegi tavalise Ameerika või lääne stiilis rasvarikka dieedi korral. See on eriti kasulik metaboolse funktsiooni säilitamisel ja metaboolse sündroomi riski vähendamisel, kuigi terapeutilise annuse määramiseks on vaja rohkem inimuuringuid.

Kardemon – ingveri perekonnaga seotud kardemon pakub sarnaseid eeliseid, sealhulgas aitab leevendada gaaside tekkimist ja puhitust, samuti lõdvestab silelihaseid – seedetrakti peamisi lihaseid. Kardemoni tee joomine on tavaline ravipraktika.

Vahukommijuur – õitsva vahukommi juur, millel on limaomadused, mis aitavad katta ja kaitsta soole limaskesta kihti põletiku eest ning takistavad haavandite teket. Tee ja pulbriline vorm võivad olla parimad seedehäirete korral.

Peaaegu kõik maailmas kogevad mingil eluperioodil seedehäireid. Konkreetseid taimi on meditsiinilistel eesmärkidel kasutatud tuhandeid aastaid. Uuringud näitavad, et spetsiifilised vürtsid ja taimed, nagu ingver, kurkum, senna ja linaseemned, võivad aidata vähendada seedetrakti sümptomeid ja parandada elukvaliteeti.

Erinevates kultuurides üle maailma tähistavad ja julgustavad toidu mitmekesisust nii üksikisikud kui ka terviseorganisatsioonid. Mitmekesine toitumine aitab rahuldada nii toitumisvajadusi kui ka soodustada naudingu- ja rahulolutunnet.

Peamised pakkumised:

  • Lihaasendajad on toiduained, mis on loodud liha imiteerima, samas kui termin “lihaasendajad” või alternatiivid viitab sageli täistoidule, mida kasutatakse retseptides asendusainetena.
  • Lihaasendajad võivad olla väärtuslik toiduallikas, mis aitab inimestel kahaneva liha kättesaadavuse ja kasvava elanikkonna tingimustes oma valguvajadust rahuldada.
  • Lihaasendajates on vähem hargnenud ahelaga aminohappeid, eriti leutsiini, mis on vajalik lihasvalkude sünteesiks. Suurem taimsete valkude tarbimine võib põhjustada ebasoodsaid või ebaoptimaalseid lihasmuutusi.
  • Konkreetsed uuringud, mis käsitlevad kogu liha tarbimist, ei ole näidanud märkimisväärset kasu tervisele. Paastuuuringud näitavad siiski, et 5-päevane lihapiirang koos paastuga avaldab positiivset kasu nende inimeste tervisele, kes on metaboolselt ebatervislikud.

Mitmekesise toitumise puhul on üks tervise jaoks hädavajalik komponent, mida tuleb tarbida, valguallikas – olgu see siis taimedest, loomadest või mõlemast. Lihaasendajad kujutavad endast lihavaba kaubanduslikku katset pakkuda toiduvalikut mugavas, valgurikkas pakendatud tootes.

Mis on lihaasendajad?

Lihaasendajad on toiduained, mis on loodud liha imiteerimiseks, kasutades nii taimseid kui ka sünteetilisi koostisosi. Tavaliselt luuakse need teatud koguse valgusisalduse tagamiseks, samuti maitse, aroomi, tekstuuri ja muude atraktiivsete omaduste parandamiseks.

Kasvavad taimepõhised ja lihaasendajad. Populaarsete kaubamärkide hulka kuuluvad Beyond Meat, Impossible Foods, ToFurky, Plant Basics, Morning Star ja teised.

Mille poolest need erinevad lihaasendajatest?

Kuigi termineid “lihaasendajad” ja “lihaasendajad” võib kasutada vaheldumisi, viitavad lihaasendajad või lihaasendajad tavaliselt täistoitudele, mis pakuvad teatud valgusisaldust ja/või soovitud maitset või tekstuuri (nt tofu, oad, pähklid, läätsed). baklažaan või seened – kuid neid ei töödelda liha meenutamiseks ega jäljendamiseks.

Tavalised lihaasendused retseptide vahetamiseks, kuigi need võivad põhjustada madalamat valgusisaldust, sealhulgas baklažaanid, seened, tofu, oad, kikkapuu ja lillkapsas.

Lihaasendajate võimalikud eelised

Illinoisi Urbana-Champagne’i ülikooli toiduteaduse ja inimtoitumise professori Ph.D. Don Laymani ning toiduvalkude rolli lihasvalkude sünteesis 40-aastase teadusliku uurija sõnul võivad inimesed olla peaaegu võimelised looma põhinev valk. Lihaasendajate väljatöötamine ja jätkuv kättesaadavus võib lihapuuduse korral aidata inimestel rahuldada valguvajadusi – rohkem kui süsivesikute allikaid.

Taimetoitlastele ja veganitele pakuvad lihaasendajad võimalust rahuldada valgu- ja kalorivajadust kujul, mis meenutab sotsiaalselt aktsepteeritavat ja levinud põhitoitu – liha.

Lihaasendajad võivad hästi toimida ka neile, kellel on piima- või karpideallergia ja kellel on raske valguvajadust rahuldada.

Lihaasendajate võimalikud puudused

Mõned lihaasendajad sisaldavad mitmeid sünteetilisi koostisosi. Professor Don Layman väidab, et need ettevõtted tuginevad “üldiselt ohutuks tunnistatud” või GRAS-i deklaratsioonile ega ole veel Toidu- ja Ravimiametile tõestanud, et ained on pikaajaliseks tarbimiseks ohutud.

Lisaks sisaldavad taimsed valgud väiksemas koguses asendamatuid aminohappeid, mida organism vajab lihaskoe ehitamiseks ja parandamiseks. Ühte primaarset aminohapet, leutsiini, peetakse kiirust piiravaks aminohappeks. Teisisõnu, kui toit on madala leutsiinisisaldusega, on lihasvalkude süntees häiritud. See muutub suureks probleemiks neile, kellel on madala või kahaneva lahja kehamassi oht, näiteks üle 50-aastased, operatsioonist või pikaajalisest haigusest taastujad, samuti kaalulanguse ajal. Neile, kes soovivad parandada keha koostist ja suurendada lihasmassi, et parandada ainevahetust ja füüsilist tervist, soovitavad eksperdid 2–3 grammi leutsiini toidukorra kohta. Sporditoitumise eksperdi Nancy Clarki (MS, RD, CSSD) sõnul on loomsetes valkudes leutsiini umbes kaks korda rohkem kui taimsetes valkudes. Erinevus suureneb kiiresti ja võib raskendada suure valguvajaduse rahuldamist. See erinevus võib olla üks peamisi negatiivseid külgi lihaasendajate regulaarsel söömisel (ilma piisavat leutsiinisisaldust tagamata).

Lühiajalise lihavaba söömise mõjude uurimine

Kuigi taimetoitluse ja taimse toitumise kohta on palju uuringuid, on tulemused ja tervisetulemused sageli seotud segavate teguritega, nagu taimetoitlaste/veganite/taimsete inimeste tervisekäitumise paranemine, nagu füüsiliselt aktiivsem, vähem suitsetamist, rohkem. köögiviljade ja kiudainete tarbimine ja palju muud.

Üks metaanalüüs 20 randomiseeritud kontrollitud uuringust punase liha kogutarbimise kohta, mille keskmine sekkumisperiood oli 8 nädalat, kuid kuni 16 nädalat, leidis huvitavaid tulemusi. Peamistes metaboolsetes kliinilistes markerites, nagu glükoos, HOMA-IR, insuliin, CRP, HbA1c, IL-6 või TNF-α, ei leitud erinevusi nende vahel, kes sõid vähem kui või rohkem kui 0,5 portsjonit (1,25 untsi) punast liha . päeval.

Viimastel aastakümnetel on tehtud uuringuid veepaastu ja paastu matkiva dieedi (FMD) eeliste kohta, mis mõlemad piiravad liha tarbimist. 5-päevase, 3-tsüklilise suu- ja sõrataudi uuringu tulemused näitavad kehakaalu langust, paremaid metaboolseid markereid ja vähenenud mTOR-i aktivatsiooni – rada, mis on tugevalt seotud ainevahetuse ja vananemisega ning on sageli reguleerimata diabeedi, rasvumise, depressiooni ja vähi korral.

Contents

Gọi
Nhắn Tin