A retinol segíthet a pattanások kezelésében?

A retinol segíthet a pattanások kezelésében?

A retinol egy gyakori bőrápolási összetevő, amely elősegítheti az enyhe pattanások kezelését és javíthatja a bőr megjelenését.

Ez egy olyan gyógyszercsoporthoz tartozik, amelyet a szakértők retinoidoknak hívnak, és szérumok, gélek, krémek, krémek és törlők formájában kapható.

Ez a cikk elmagyarázza, mi a retinol, hogyan működik, és hogyan kell használni. Megvizsgálja a retinol néhány egyéb előnyeit, valamint a potenciális mellékhatásokat.

Mi a retinol?

A retinol a retinoidoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek az A -vitaminból származnak, az A -vitamin alapvető vitamin, amely fontos szerepet játszik az immunitásban, a szem egészségében és a bőr egészségében. Segít a bőr fenntartásában azáltal, hogy stimulálja a fehérjék kollagén és az elasztin termelését.

A retinol sok bőrápolási termékben, ideértve az öregedésgátló és az anti-acne termékeket is, gyakori összetevője. Néhány ember a retinolot kozmetikának is nevezheti.

Ez általában aktuális termék, azaz krémként, gélként vagy szérumként kapható, amelyet egy személy közvetlenül a bőrére alkalmazhat.

A retinol nem ugyanaz, mint a vényköteles retinoidok, például a tretinoin. Kevésbé erős, mint a vényköteles termékek, bár erősebb, mint más tőzsdén kívüli (OTC) retinoidok, például retinil-palmitát.

működik -e a pattanásoknál?

1971 óta a bőr orvosok vagy dermatológusok javasolták a topikális retinoidokat, például a retinolot a bőrbetegségek kezelésére. Különösen a bőrgyógyász javasolhatja a retinolt pattanásokra, finom ráncokra vagy hiperpigmentációra.

pattanások akkor fordulhatnak elő, amikor az olaj- és elhalt bőrsejtek blokkolják a pórusokat a bőrön. A baktériumok ezután keverhetnek az elzáródással, ami gyulladáshoz és dudorokhoz vezet.

A retinol és más retinoidok segíthetnek a pórusok megszüntetésében, és lehetővé teszik a bőr javítását, ami csökkentheti a duzzanatot és simítja a bőrt. Segíthetnek a pattanások és a hegek megjelenésének javításában is.

Egy 2017 -es tanulmány megjegyzi, hogy a topikális retinoidok előnyösek mind a nem gyulladásos, mind a gyulladásos pattanások kezelésére.

Egy másik tanulmány azt mutatja, hogy a retinoidok csökkenthetik a faggyok termelését és más olyan hatásokat is hozhatnak, amelyek elősegíthetik a pattanások ellenőrzését.

Számos szakértői csoport és iránymutatás azt sugallja, hogy az embereknek a helyi retinoidokat a pattanások kezelések alapjául kell tekinteni.

Mivel a retinol a retinoid gyengébb formája, mint az erősebb típusok, akkor a legmegfelelőbb az enyhe-közepes pattanásokhoz. A súlyosabb pattanásokkal rendelkező emberek esetleg más kezelési lehetőségeket, például erősebb retinoidokat, orvosgal megvitathatják.

Hogyan lehet a retinolt pattanásokhoz használni

Az emberek hajlamosak retinoid gyógyszereket alkalmazni a bőrre naponta egyszer, kb. 20 vagy 30 perccel az arcuk megtisztítása után. Az orvosok néha azt javasolják, hogy először csak minden második napon használják őket. Ennek oka az, hogy bőrirritációt okozhatnak.

Ez azonban nem azonos a piacon lévő összes retinol terméknél. A különféle krémek különböző koncentrációi retinolot és az összetevők különböző kombinációit tartalmazzák. Ezért a retinol termékeket használó embereknek nagyon óvatosan kell követniük a címkén található utasításokat.

Fontos megjegyezni, hogy a retinol és más retinoidok vékonyíthatják a bőr külső rétegét, fokozva a napfény (fényérzékenység) érzékenységét, valamint a napégés és a napkárosodás fokozott kockázatát. Tehát az emberek inkább a retinolt alkalmazhatják éjjel, és gondoskodhatnak arról, hogy napközben is használják a fényvédőt.

Érdemes emlékezni arra is, hogy a retinol hatása csak akkor fog tartani, ha a személy továbbra is a terméket használja.

OTC vs. vényköteles retinol

Noha az OTC retinol termékek hatékonyak a pattanások kezelésére, kevesebb hatással lesznek, mint a vényköteles retinoidok, és a kívánt eredmények elérése érdekében hosszabb ideig tart.

Ennek oka az, hogy a retinol nem olyan erős, ezért működik a legjobban az enyhe-közepes pattanások esetében. Ez azonban azt is jelenti, hogy enyhébb a bőrön.

A retinol mellett az emberek más OTC retinoid termékeket is vásárolhatnak. Ide tartozhatnak a gyengébb retinoidok, például a retinil -palmitát vagy az erősebb retinoidok gyengébb koncentrációban.

Például az emberek 0,1% adapalént tartalmazó termékeket vásárolhatnak, míg a vényköteles termék 0,3% adapalént tartalmaz.

A retinol egyéb előnyei

A pattanások kezelése mellett a retinol más potenciális bőrápolási előnyökkel is rendelkezik. Ide tartoznak a következők:

  • Anti-öregedés, a finom vonalak és a ráncok csökkentése
  • A pigmentáció csökkentése
  • A bőr rugalmasságának javítása
  • A bőr javítása Textúra és hang

A 2016-os tanulmány azt sugallja, hogy a retinol aktuális alkalmazása hasonló öregedésgátló hatásokat eredményezhet, mint az erősebb retinoidok, például a retinosav. Ezt úgy teszi, hogy ösztönzi a kollagén képződését, amely javíthatja a bőr megjelenését.

A fenti bőrbetegségek mellett az orvosok a retinolot is javasolhatják a keratózis pilaris kezelésére. Ez egy általános bőrbetegség, ahol az elhalt bőrsejtek nem pelyhesselek, és ehelyett dugják a szőrtüszőket, és kis dudorokat eredményeznek.

Kockázatok és mellékhatások

A retinoid termékek mellékhatásai általában dózis- és koncentrációfüggőek. Ez azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel fordulnak elő erősebb retinoidokkal, de a retinollal is előfordulhatnak.

A mellékhatások magukban foglalhatják:

  • Száraz bőr
  • Öblítés
  • pikkelyes bőr
  • Viszketés <viszketés <viszketés <viszketés

Ritka esetekben ezek a termékek is okozhatják:

  • A bőr elszíneződése
  • Kezdeti pattanások kitörései
  • ekcéma fellendülések
  • A bőr duzzadása
  • Hólyagok
  • szúrás

Ezenkívül a retinol termékek használata előfordulhat A bőr érzékenyebb a napfényre. Ezért tanácsos éjszaka alkalmazni a termékeket, és napvédő napvédőt használni.

A terhes emberek és azok számára is ajánlott, hogy a terhességet próbálják elkerülni a retinol termékek használatát, mivel egyes retinoidok növelhetik a vetélés és a veleszületett rendellenességek esélyét.

Összegzés

A retinol egy típusa a retinoid. A retinoidok az A -vitaminból származó gyógyszerek egy csoportja. Számos készítményben a pulton keresztül elérhető. A

retinol segít feloldani a pórusokat, így hatékonyan kezelheti a pattanások kezelését. Ez segíthet csökkenteni az öregedés jeleit, és javíthatja a bőr textúráját és hangját.

A retinol kevésbé erős, mint a vényköteles retinoidok. Emiatt az emberek használhatják az enyhe-közepes pattanások kezelésére. A súlyosabb pattanásokkal rendelkező emberek fontolóra vehetik az orvossal való beszélgetést a vényköteles erőforrás-lehetőségekről.

A retinol termékek mellékhatásai magukban foglalhatják az öblítést, a szárazságot és a viszketést. Ezek azonban általában gyakrabban fordulnak elő, nagyobb szilárdságú retinoidokkal. A

orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Gọi
Nhắn Tin